od Lada » 05.09.2018 20:15
Zdravím,větráček na chladič jede,přirozeně mám teflonovou vložku hotendu ,dneska již málokdo tiskne PLA celokovem,proč se trápit. Strunu můžu vysunout a znova zasunout až do trysky. Takže problém je někde nejspíš v elektronice ,jde malý výkon do topného tělesa ,podle výše naměřených teplot infra teploměrem,kontakty jsem až po desku utáhl a zkontroloval,nejde mi do hlavy proč termistor ukazuje teploty 220,230,240 a hotend je uvnitř polo nahřátý,takže plast nemá v kostce aspon 180 stupnů aby se rozehřál a z trysky vytekl.Takže otázka na znalce Andruina
co ovlivnuje proud do keramického tělíska a proč na displeji tiskárna ukazuje že je nahřáno třeba na 220 stupnů a ve skutečnosti tam ta teplota není, hotendem to není vyměnil jsem ho za druhý nový a je to stejné.
Tiskárna tiskla více let bez problémů,takže předpokládám,že bud se prorazila nějaká součástka nebo nějaká regulace
mylně informuje repetier o teplotě a ten pak nepustí vyšší proud do nahřívacího tělíska a to se neohřeje. Když kostku měřím zvenku kolísá teplota mezi 36-40 stupni a na jiném Rebelovi je od 44-51 stupnů(venkovní) tedy o 10 stupnů víc.
Já moc elektronik nejsem. Kdyby někdo věděl ,moc dík za radu.
pokusím se zatím postupovat podle těchto rad z tohoto Fora :
Re: Hotend netopi
Nový příspěvekod Pezantros » 07.02.2018 22:24
Podle toho, co píše mara5740 o chování ventilátoru bych si tipnul, že použil firmware Repetier od JRC, kde se ventilátor ofuku hotendu opravdu připojuje na svorkovnici D9 a je ovládaný firmwarem. Tj. po zapnutí ohřevu se zapne a při vypnutí ohřevu a podkročení teploty 50°C se vypne.
Bylo by dobré napsat, jak to má zapojeno a zda dělal úpravy RAMPS (výměna mosfetu, svorkovnic, nahrazení polyswitch pojistek propojkou/nožovou pojistkou).
@mara5740: Když zapneš ohřev hotendu, co naměříš na svorkách, na kterých je topné těleso hotendu připojené? Pokud nic a dioda ohřevu svítí, je chyba na RAMPS (tranzistor, pojistka, vakl kontakt svorkovnice, přívod ze zdroje). Pokud naměříš 12V, odpoj tělísko a zkus změřit jeho odpor. Pokud nenaměříš nic, je pravděpodobně špatné nebo máš někde na trase přerušený vodič.