Na sliceování používám Slic3r Prusa edition (aktuální verzi) v prostředí Repetier Host. Původně jsem používal CuraEngine (btw: dodnes nevím, jestli se nějak liší CuraEngine, který je v Repetier hostu od samotné all-in-one aplikace Cura z
https://ultimaker.com/ ?).
CuraEngine se mi líbil hlavně z toho důvodu, že mi přišel lépe integrovaný do Repetiera - zatímco Slic3r se vždy spouštěl v novém samostatném okně, tak CuraEngine měl veškeré dialogy přímo pod záložkami v Repetieru. Ne že by to mělo na cokoli vliv - podstatné bylo, že po uložení veškerého nastavení stačilo kliknout na tlačítko Slice with CuraEngine / Slic3r Prusa Edition a bylo.
Co mi ale postupem času u CuraEngine začalo chybět, tak podrobnější možnosti jak ovlivnit parametry tisku. Já tisknu především konstrukční díly - nezáleží mi až tolik na kvalitě povrchu, jako na výsledné pevnosti. A CuraEngine uměla jako použitelný infil pattern pouze Grid, což mi přišlo nedostatečné. Daleko lepší (pevnější) je honeycomb, který nabízí Slic3r.
A druhá věc byla, že při tisku perimetrů lze ve Slic3ru nastavit Seam position: Random - což považuju za celkem zásadní z hlediska výsledné pevnosti dílu. Určitě je lepší, pokud se začne perimetr každé vrstvy tisknout pokaždé z trochu jiného místa, než z toho samého. Pakliže otvory na výtisku např. protahuji výstružníkem, tak je lépe, pokud jsou nerovnosti po celém obvodu a výstružník to "shrábne" pryč, než když jsou mírné propadliny a nebo bloby vertikálně stále na stejém místě.
Co se týče teplot, tak poslední dobou tisknu hlavně z PETG a mám bed na 80 stupňů a teplotu trysky - první vrstva na 245 stupňů, další vrstvy 240. Překvapivě nemám vůbec žádné zkušenosti s PLA, s tím jsem vůbec nezačínal - začal jsem se rovnou trápit s ABS, se kterým se mi povedly hezké výsledky, i když jsem (jako asi všichni) bojoval s odlepováním první vrstvy při chládnutí, jelikož udržet teplotu bedu okolo 110 stupňů, bez tiskárny v krabici, je dost těžké. Jinak používám na sklo tyčinkové lepidlo Scotch a jsem s ním poměrně spokojený. Zkoušel jsem blue-tape, ale lepidlo je lepší.