Zdravím
Nějaký čas mlsně pokukuji po 3D tiskárnách a po prostudování nejen zdejšího fóra jsem se rohodl zbastlit Rebela II . Nicméně při sestavování nákupního seznam a studiu návodu mi vyvstalo pár otázek, které mě trápí.
Ad.1:
Hotbed :
Hliník nebo klasika – toto téma je dost omílané na fóru, nicméně nějaký jednoznačný závěr zde není.
(Chápu, že máme různé druhy materiálů a povrchů na, které tisknem. Jde o to, jestli se pouštět do hliníkového povrchu s nějakým polepem nebo se spolehnout na staré dobré borosilikatové sklo. Uvažuji hlavně o tisku PETG, PLA a popř. Timberfill, Wood)
Uvažovaný rozměr 300 x 200 mm, přitom osazení 300 mm ve směru osy Y se zdá nejméně problematické. Dojde jen ke změně spodní konstrukce - délky profilů a vodicích tyčí. Dráty od pohonu osy Z a jednoho motoru osy Y bude třeba koupit v delším provedení. Co se týče zdroje tak uvažuji o 350 W 12V – bude stačit?.
Ad.2
Řídicí jednotka:
Mega 2560 R3 + RAMPS 1,4 + DRV 8825 (jestli jsem dobře pochopil tak má výstup na 2 extrudery)
http://www.aliexpress.com/store/product ... 73680.html
nebo MKS Base + DRV 8825 cca.44 Eur(2 extrudery)
nebo BIQU RUMBA + DRV 8825 cca.63 Eur (3 extrudery)
RAMBO neuvažuji - cenově trošku výš.
Uvažuji o následné přestavbě na dvě tiskové hlavy nebo diamond.
MKS a Rumba již vypadá bytelněji a pravděpodobně nebude třeba přepájet některé díly. Tyto desky zase jsou v jednom kusu. Když se něco neopravitelného po.ere nebo to odpálím, tak můžu vyhodit celou desku. Má význam jít do dražší varianty nebo si přiobjednat jednu RAMPS desku na víc?
A otázka zdali osazení má vliv na výslednou kvalitu, sekání při tisku apod.
Ad.3
Vřetena pojezdu Z osy. Jít do M5 (jemnější stoupání, nižší cena) nebo trapézu T8(vyšší stoupání- lze odstranit krokováním?, menší odpor při pohybu). Je to jedno nebo má pro přesnost význam jedno z provedení?
Ad. 4
Dávkování filamentu do hotendu bovdenem z konstrukce nebo na pojezdu? Sleduji zde trend instalace pohonu extruderu na pojezd. Při dvou hlavách se mi zdá váha na pojezdu trošku víc balastní a měla by snižovat jak rychlost, tak přesnost tisku. Plynulost podávání filamentu v blízkosti hotendu má tedy větší vliv než odlehčení konstrukce ? Rovněž sleduji že pohon podávání extruderu přestává být zpřevodován. Má tedy význam dávat nějaký převod u podavače filamentu?
Ad. 5
Kterou verzi doporučujete jako odladěnou ?
Dík.