Mám zkušenosti s 3D modelováním (solidworks, cinema 4d, rhinoceros http://mochr.deviantart.com/gallery/), ale i s reálným modelařením - cca od 10 let papír, přes plastik až po teď RC auto a letadýlka. Tak věřím že 3D tiskárnu zmáknu
Doma mám elekotroniku a nějaký drobný materiál, ale už teď mám pár otazek
Předem děkuji všem co mi poradí:)
Pro zkušené banalita, pro začatečníka rady nad zlato přece jen není to úplně levná záležitost
Dotaz:
#1 Stavím na Arduinu a Ramps. Na RAMPSu jsou pod driverama jumpery - mají být zapojené?
oscar:
zalezi jak chces mit nastavene mikrokrokovani. asi budes chtet jet co nejjemneji tj 1/16 ci 1/32 - takze vse propojit
#2 U RAMPSu mám samostatnou diodu, je potřeba ji připájet? co jsem se dočetl, tak se ma připájet jen v případě, když budu provozovat tiskárnu bez PC.
Rebel:
Abych pravdu řešil tak jsem to nikdy neřešill a provozuji tiskárny z 99% bez PC. Každopádně si neuvědomuji, že bych měl tu diodu v balení mimo, podle mě ji tam mám natvrdo osazenou. A co si tak matně pamatuju, tak je tam proto, aby si z RAMPS mohl napájet arduino, což by dávalo smysl. Mrknu na schéma později.
#3 Začnu pravděpoodbně s materiálem PLA, je nutná vyhřívaná podložka?
emilcze:
Vyhřívaná podložka u PLA nutná není ale lépe díl drží.A při tisku z PLA je dobré díl ofukovat ventilátorem.
Rychleji chladne a například negativní plochy vypadají lepe.
Rebel:
Není, ale drží to lépe a upřimě řečeno, 1. vrstva je to nejdůležitější na celém tisku. Musí ti prostě držet, takže doporučuji topit i pro PLA
#4 jaký průměr struny a trysky? vyplatí se jít do 1,75mm a 0,4mm?
Rebel:
na začátek určitě zlatá střední cesta ohledně velikosti trysky. Průměr filamentu je na tobě, ale všeobecě bych asi jel rovnou na 1,75mm. Má to své výhody i nevýhody, někde na fóru už se to několikrát rozebíralo. Zkus pohledat.
#5 Mohu připojit arduino + ramps + drivery + motory k pc, jen k odzkoušení? neodpalím něco když budu mít připojen např. jeden motor, a osazene všechny drivery?
oscar:
muzes, ale motory se bez externiho zdroje tocit nebudou. muzes experimentovat s fw.
postav konstrukci a pak na to nabal elektroniku. je to jednodussi nez to ozivovat na stole
Rebel:
Doplním oscara. Defakto můžeš, nic neskazíš, ale osaď to nejdříve vším, co je potřeba (termistory, endstopy ....), než se začneš ptát, proč to nejezdí atd. Ve FW jsou podmínky, které ti třeba nepovolí točit s extruderem, poku není nahřátý, nepojedou ti motory os na obě strany, pokud nebudeš mít připojené endstopy atp. Samozřejmě se to dá ve FW ovlivnit, aby to šlo, ale je to zbytečné.
#6 Mám upravený PC zdroj a je z něho výstup jedna 12V větev. Mohu použít klasickou čokoládu a udělat rozdvojku abych do RAMPSu zapojil oba vstupy?
oscar:
Ano
#7 Kde se měří napětí na driverech, když na nich mám nalepený chladič?
Kuba5:
přímo na tom potenciometru, kterým nastavuješ proud
uzemnění přilož třeba na uzemnění svorkovnice na RAMPS
bacha na zkrat
STAVBA
PŘÍPRAVA
Nakoupil jsem v zelezarstvi hladky tyce pr.8, kamarad mi je narezal na potrebne delky. zkusil sem na ne dat loziska a bylo to celkem uspokojive. Na forech jsem se dozvedel ze neni spatne tyce prelestit pod vodou, vlezl sem do hornbachu, koupil "vodni smirgl" 1500 a uz se jelo. slo to hladce a tyce vypadaji mnohem lip a loziska krasne jezdi. po vysuseni sem to prejel WDckem a nyni cekaji na plastove dily a samotnou stavbu.
Mezitim jsem dal na motory konektory. Krimpovaci kleste nemam, ac by se hodili, ale uz jsem si delal nekolik prodluzek na serva k RC modelum. pin chytnout do sveraku, dat kapku cinu, a malymi nuzkami ohnut zobacky a strcit do ramecku. za chvilu hotovo a motory se toci. Plastové díly doma a probíhá začištování. Plochý šroubovák, pílník, a modelařský nuž jjsou dobří pomocníci. Po odstranění výplní provrtám otvory vrtákama.