paja > aspoň se ti podařilo to vytisknout, nám to zprvu nešlo ani takhle, materiál hodně vynechával a měnila se šířka vytlačovaného vlákna, jako by byla ucpaná tryska. Až po několika dnech zkoušení se podařilo nastavit slicer, aby se to dalo vytisknout. Původně jsem chtěl tisknout 15ks najednou (mělo se tisknout několik desítek ks), nakonec jsem mohl být rád, že to šlo alespoň po 4 a z toho občas jeden zmetek.
paja píše:Vlastne nakupy filamentu na reprapobchodu mne tak vytocily, ze jsem ukecal vedeni jrc a zacali jsme to prodavat u nas. A ja si chci byt jisty, ze neprodavame nepouzitelne veci, proto jsem se tady zapojil do diskuze.
A máš možnost nějak ovlivnit kvalitu materiálu z Mladče, pokud bys měl dostatek poznatků? Nebo bys řešil jiného dodavatele v případě problémů s filamentem? Nemám zájem na tom nějak tento materiál pomluvit, ani nikomu kazit prodeje. Jde mi o to, že když koupím drát a zavedu ho do trysky, abych hned tiskl a ne prvně znehodnotit půl špulky než najdu vhodné nastavení tisku. Takže napsat na fórum byla moje jediná možnost, když jsem nevěděl ani výrobce.
Z PLA materiálů jsem měl v rukou ze začátku jen 3mm čirý z 3DF, pak tento 3mm Mladeč a teď na zkoušku 1,75mm vzorky 3DF. Takže nemám bohaté poznatky, jak se tiskne materiálem od několika různých výrobců, ale když mám srovnat tyhle dva, tak 3DF je při tisku opravdu velice "easy", na to že jsme to zkoušeli na celokovovém HE, vysoustruženém podle nějakého výkresu z netu. Stačilo najít jen vhodnou teplotu tisku a už nebyl problém.
Pošlu ti na mail adresu, kam mi můžeš poslat pár metrů toho 1,75mm (třeba když by byl silver, ten se tisknul hůř než červený), rád ho vyzkouším. Možná v této tloušťce bude ok, 3mm filamenty jsou tvrdé, nepoddajné a dávkování je víc choulostivé na kvalitu cesty do trysky (můj subjektivní dojem, po vyzkoušení obou průměrů materiálu).
Přikládám ukázku těch psích známek, jak šly nám. Vrchní je Mladeč 3mm - zmetek (jeden z těch lepších, co mi tady zbyl) z jedné várky tisku, občas to takhle zasoplilo, výplně to dělalo ale přesto na pohled porézní, když jsme zvýšili dávkování nebo teplotu, zasekával se. Druhý je 3DF 1,75mm - tisk na default slicer profil, teplota 200st. a rychlost zvýšená na 200% (tzn. 60mm/120mm). Třetí je taky 3DF - tisk na 190st. a default profil 30/60.