Problematika tisku PLA-D Fillamentum/Mladeč/3DF atp.

Re: Problematika tisku PLA-D Fillamentum/Mladeč/3DF atp.

Příspěvekod romanm » 22.07.2014 12:04

Tak jsem v noci zkoušel tisknout 1,75mm PLA od 3D Factories doma, kde mám HE 3DRATY. Měl jsem obavy, že se filament bude zasekávat a že budu muset opět hledat vhodné nastavení retrakcí a rychlosti, a ono nic, opět žádná magie kolem.
Tisklo se úplně bez problémů, na běžný profil co používám s ABS, jenom teploty jsem pochopitelně přizpůsobil PLA.
Nejvýš jsem s tím zatím tisknul na 60mm perimetry/120mm infill a ani tohle nedělalo problémy a výtisk byl kvalitní.
Hotend jsem nijak neupravoval, jediný rozdíl od běžného použití je, že standardní ofuk chladiče mám nasazený od začátku o jedno žebro níž, takže to fouká i přes break.

Bohužel, stále porovnávám zkušenosti s mladečským 3mm a 3D Factories 1,75mm, protože jsem měl nejdřím 3mm hotend, ale 1,75mm Mladeč kupovat na zkoušku už nemám odvahu :)
  • 0

romanm

Příspěvekod paja » 22.07.2014 13:09

romanm píše:Budu rád, když se podělíte o foto, ať už se podaří nebo nepodaří vytisknout.

DSC_0293.jpg
DSC_0293.jpg (149.3 KiB) Zobrazeno 7836 krát

Ahoj. Tisknul jsem to nastavenim jako pouzivam na ABS. Jen teplota 195 stupnu. Hotend z reprapobchod. Perimetry 40mm/s, infill 80mm/s, 100%. Tech 30% jsem si vsiml az ted. Bez jakehokoliv foukani a chlazeni hotendu.
Ty zelene jsou tistene po jednom. Po sloupcich zleva a shora: standardni nastaveni, nelibilo se mi jak vypada vrsek, tak jsem zkusil pridat material, pak ubrat, pak zpomalit infill a pak zapnout lift-z u retrakce. Sundaval jsem to jeste za tepla, tak je to trochu pokroucene. Ze by se mi to libilo, jak to vytisklo to ne. Za neco muze hotend, za neco slicer (u takhle maleho infilu to dava ke krajum moc oproti prostredku) a neco by slo asi donastavit.
Ty 4 dvoubarevne jsem tisknul najednou. Cerna - seda - cerna. Abych zvyraznil pismenka.
Zadny zasek se mi nestal - u takhle malych objektu bych to ani necekal.
Prijde mi, ze ten font neni moc dobry pro 3D tisk. A zvlaste pokud je to negativ. Pouzivam radsi vystouple pismo. Delal jsem neco podobneho - viz kolecko foto.
  • 0

paja

Příspěvekod paja » 22.07.2014 13:12

romanm píše: ale 1,75mm Mladeč kupovat na zkoušku už nemám odvahu :)

Posli mi na it@jrc.cz adresu kam, a ja ti par metru PLA 1,75mm poslu :-)
  • 0

paja

Příspěvekod Rebel » 22.07.2014 13:50

paja> na 100% mas z RRO PEEKovy hotend, se kterym se PLA tiskne lepe. Zasekavani je prevazne problem celokovu.

V soucasne dobe testuji doufam posledni verzi celokovu, ktera je v podstate konstrukcne obdobna jako original 3DRATY, akorat jsem zachoval puvodni delsi break.
Jedinym vetsim rozdilem je uzpusobeni sikmeho drzaku ventilatoru, protoze ten majkluv se mi nevejde pod extruder tak jak bych chtel. Takze jsem zachoval svisly ventilator a udelal jsem v drzaku prepazku, ktera cca 70% proudiciho vzduchu hrne do spodni casti chladice a ofukuje i vice break.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel

Images: 243
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Příspěvekod paja » 22.07.2014 17:20

Rebel> jj. On tam ani jine nenabizi. Celkal jsem na nej cca 14 dnu od objednani a navic mi to poslal na fakturacni adresu. Chaotik jeden. Vlastne nakupy filamentu na reprapobchodu mne tak vytocily, ze jsem ukecal vedeni jrc a zacali jsme to prodavat u nas. A ja si chci byt jisty, ze neprodavame nepouzitelne veci, proto jsem se tady zapojil do diskuze. Ten RRO PEEK hotend ma taky sve mouchy. Subjektivni nazory: nelibi se mi, ze ma jine upnuti, nechapu, proc si nedal praci aspon s nejakym zebrovanim na peekove casti a odvadi zbytecne teplo az do tela extruderu, ta stredni mosazna cast se pomalu zuzuje ze 3mm na asi 1.5 a je zbytecne dlouha, ta cepicka s tryskou uplne nedoseda. Kdyz to bylo nove a pak vzdy po kompletnim rozboru a vycisteni to jde lehce a ta nudle se pri extrakci do vzduchu nijak nekrouti. Po par dnech tisku ma ta nudle tendenci se stacet. Budto se to povoluje, nebo je tam skvirka ve ktere se casem usadi prepaleny plast. A vytlaceni nudle do vzduchu se hned za tryskou staci a krouti. A ma nejvetsi odpor proti protlacovani z tech co jsem zkousel. Tisknout na 240 stupnu (nastavena, ne zmerena teplota) prakticky nejde. Aby se ABS nezasekaval, tak tisknu na 270. To PLA jsem si na vic jak 195 tisknout netroufnul. Protoze by se roztavilo uz v te peekove casti.
Predtim jsem mel namontovany hotend z e3d-online.com. Celokov. S nim PLA delalo spunt, ale az pote co se to po par hodinach tisku cele vice prohralo. Nevim, jestli mam smulu, ale po par tydnech tisku se mi zdalo, ze to nejak zadrhava. Tak jsem se jal delat rozborku a zjistil jsem, ze nepatrne tece spoj mezi tryskou a horni casti. Ten je v hlinikovem bloku a proteklo to temi zavity az ven. Nepatrne.
Predtim jsem mel namontovany hotend od prusi, co jsem nafasoval s tiskarnou na linuxdays. S PLA opet spunty (PLA koupene u nccomputers - nejake svitici cinske. Zahodil jsem civku ke kamaradovi, mozna ji tam jeste ma. Nekdy to u nej vyzvednu a zkusim - rekl bych ze bude mit stejne problemy jako PLA z mladce). Tryska mela takovy plochy konec. Coz pekne vyhlazovalo povrchy, ale o jakykoliv vystupek se to brutalne sekalo a hrozne to nahrivalo rohy. Takze si to ten roh tou velkou plochou nahralo. A kdyz se zvednul, tak se to o nej seklo a posunulo se x nebo y.

Hotend je nejproblemovejsi cast tiskarny. Nedari se mi koupit nejaky, ktery by nemel mouchy a misto ladeni much jen tisknul. Nechci byt vyrobce hotendu. Stejne jako jsem nemel v planu prodavat struny.

Proto jsem se tady pred par dny ptal, jestli nedelate nejake srazy. Kdyz jsem kdysi mel prodejnu s pocitaci, tak jsme organizovavali lan party. Tak neco takoveho.
Mate tady vyrazy, ktere se mi jen tezko dari prekladat - nevim co je majkuv a 3draty. Asi musim vice googlit.
  • 0

paja

Příspěvekod Rebel » 22.07.2014 18:43

Majkluv = http://3draty.cz a ten muj je v podstate stejnej, delame na stejnem zaklade ruzne modifikace a snazime se to dotahnout ke zdarnemu konci :)
Srazy delaji Prazaci, tam to mam docela z ruky. Tady na Hradecku moc tiskaru, kteri jsou zde na foru aktivni asi moc neni.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel

Příspěvekod paja » 22.07.2014 19:20

Rebel> koukam na to. Konecne nekdo, kdo ma nejake rozumne ceny a je platce DPH. Ale moc uz neverim konstrukci, kde se stykaji dva ruzne kovy zasroubovanim do tretiho kovu. Pri tech teplotnich rozsazich.
Delate to aspon na nejakem, CNC aby jste meli opakovatelnou presnost ?
Mozna si to u nich nekdy koupim a zkusim 1,75mm. Vlastne - za tu cenu to du rovnou objednat do zasoby :-)

Skoda, ze v CZ neni seriozni eshop, kde by sly koupit komplet dily za primerene ceny. Mam par znamych, kteri by si tiskarnu poridili. Ale ve stavu jakem je trh v CZ je nemam kam poslat.
Ja bych si chtel koupit takoveto mosazne kolecko, co posunuje filament. Na 5mm hridel. A nevim kde to koupit. To co mam z linuxdays ma vyrobni vadu. V jednom miste je nepatrny propad - asi jim nevysly zarezy. Na tisku to neni videt. Ale udelal jsem si rychloupinak filamentu a kdyz projede ta prohluben, tak mi zadrnci pruzinky.

Ja sice bydlim v Praze, ale do Hradce to mam z Cerneho mostu casove stejne jako do prace na praze 5.
Vcera jsem se bavil s regionalnim manazerem, ze az bude mit cestu, premisti sklad z Ostravy (kde o to neni vubec zajem) do prodejny v Hradci - Atrium :-)
Je to skoda, ze nedelate srazy. Protoze mam urcite spoustu nazoru, ktere by mi nekdo mohl vyvratit a naopak.

PS: asi jsem 3draty prechvalil. Abych mohl dat fakturacni adresu, musim se registrovat. Doprava jen ceska posta. Abych videl platebni metody, musim se prihlasit. Chybi kolonka na ICO a DIC. 3. vyberte zpusob platby. Na vyber je jeden zpusob: Zaplatit bankovním převodem (zpracování objednávky se prodlouží). Coz je soucasne odeslani objednavky. Kdyz jsem dal zpet, zrusilo se mi co jsem vyplnil u registrace. Vyplnit znovu - email je jiz registrovan. Kliknu na prihlasit, nechce to heslo a jsem prihlasen, prihlasit se zmeni na odhlasit. Boze, ja nejsem masochosta ...
  • 0

paja

Příspěvekod Rebel » 22.07.2014 20:18

Jeden z prostych duvodu, proc tu neni seriozni obchod z veskerym sortimentem reprapu je ten, ze si vetsina rozumnych lidi do toho netroufne jit na plny uvazek. Ja treba drzim ceny umyslne vys, protoze na to nemam tolik casu, abych balil denne baliky a resil distribuci. Mam svou praci, ktera me dobre zivy a kdyby jsem nebyl spise donucen situaci a stavem poptavky, zadny shop bych neresil.
Sam si rekl, ze jsi presvedcil zamestnavatele o prodeji filamentu, coz je ok, ale zkus se zamyslet nad tim, co znamena naplnit reprapovy obchod potrebnymi komponenty, kolik ti toho bude lezet skladem, nez to prodas a jestli si to schopen ve svem volnem case ukocirovat.
Filament jako spotrebak je trochu neco jineho, nez dalsich X zakladnich komponentu, ktere by si musel resit a to nemluvim o tistenych dilech.
Podle me si nedovedes moc predstavit, co to vsecko obnasi a co za tim stoji. Beru to ze sveho pohledu, kdy me vlastni preprodej spise zdrzuje od jinych veci a proto se radsi vice venuji nejake tvorbe i v ramci reprapu, nez vyhradnimu preprodeji cinskej produktu.
Navic, pokud chce byt nekdo solventnim prodejcem v tomto oboru, musi o tom neco vedet a neustale to resit a takovejch lidi si podle deni okolo reprapu moc neni. Sam se nepovazuji za zadneho prukopnika v tomto oboru ac si myslim ze uz jsem neco protiskl a zdaleka si netrofnu rici, ze skoro vse ovladama a umim. Ono to totiz ani nejde. Kazdou chvili se vyloupne nekdo s necim novym/jinym, pocinaje filamenty atp. Nejde totiz zdaleka tvrdit, ze te nebo onen matros je spatnej, protoze za spravnych podminek, pouzitem hotendu, teplote, bedu ci rychlosti se da tisknout v podstate uplne ze vsechno.
Je to polemika skutecne na pokec a ne na forum. Klidne si s tebou dam minisraz a pokecame v HK :)
  • 0

Rebel

Příspěvekod paja » 22.07.2014 22:46

Jedno foto pro pobaveni.
Vytiskl jsem ty psi znamky i z ABS. A ze zkusim acetonove vypary a vyhladit to. Vzal jsem krabicku od salatu (tusim parizsky) a nalil do prohlubne po obvodu aceton. A nesl jsem to na balkon na slunicko. Nechtel jsem riskovat vybuch acetonu v mistnosti.
Jenze jak jsem to nesl, tak mi aceton z te prohlubne natekl i na ten vytisk.
a takhle to dopadlo :-)

DSC_0296.jpg
DSC_0296.jpg (101.16 KiB) Zobrazeno 7808 krát
  • 0

paja

Příspěvekod romanm » 23.07.2014 10:33

paja > aspoň se ti podařilo to vytisknout, nám to zprvu nešlo ani takhle, materiál hodně vynechával a měnila se šířka vytlačovaného vlákna, jako by byla ucpaná tryska. Až po několika dnech zkoušení se podařilo nastavit slicer, aby se to dalo vytisknout. Původně jsem chtěl tisknout 15ks najednou (mělo se tisknout několik desítek ks), nakonec jsem mohl být rád, že to šlo alespoň po 4 a z toho občas jeden zmetek.

paja píše:Vlastne nakupy filamentu na reprapobchodu mne tak vytocily, ze jsem ukecal vedeni jrc a zacali jsme to prodavat u nas. A ja si chci byt jisty, ze neprodavame nepouzitelne veci, proto jsem se tady zapojil do diskuze.

A máš možnost nějak ovlivnit kvalitu materiálu z Mladče, pokud bys měl dostatek poznatků? Nebo bys řešil jiného dodavatele v případě problémů s filamentem? Nemám zájem na tom nějak tento materiál pomluvit, ani nikomu kazit prodeje. Jde mi o to, že když koupím drát a zavedu ho do trysky, abych hned tiskl a ne prvně znehodnotit půl špulky než najdu vhodné nastavení tisku. Takže napsat na fórum byla moje jediná možnost, když jsem nevěděl ani výrobce.

Z PLA materiálů jsem měl v rukou ze začátku jen 3mm čirý z 3DF, pak tento 3mm Mladeč a teď na zkoušku 1,75mm vzorky 3DF. Takže nemám bohaté poznatky, jak se tiskne materiálem od několika různých výrobců, ale když mám srovnat tyhle dva, tak 3DF je při tisku opravdu velice "easy", na to že jsme to zkoušeli na celokovovém HE, vysoustruženém podle nějakého výkresu z netu. Stačilo najít jen vhodnou teplotu tisku a už nebyl problém.

Pošlu ti na mail adresu, kam mi můžeš poslat pár metrů toho 1,75mm (třeba když by byl silver, ten se tisknul hůř než červený), rád ho vyzkouším. Možná v této tloušťce bude ok, 3mm filamenty jsou tvrdé, nepoddajné a dávkování je víc choulostivé na kvalitu cesty do trysky (můj subjektivní dojem, po vyzkoušení obou průměrů materiálu).

Přikládám ukázku těch psích známek, jak šly nám. Vrchní je Mladeč 3mm - zmetek (jeden z těch lepších, co mi tady zbyl) z jedné várky tisku, občas to takhle zasoplilo, výplně to dělalo ale přesto na pohled porézní, když jsme zvýšili dávkování nebo teplotu, zasekával se. Druhý je 3DF 1,75mm - tisk na default slicer profil, teplota 200st. a rychlost zvýšená na 200% (tzn. 60mm/120mm). Třetí je taky 3DF - tisk na 190st. a default profil 30/60.
  • 0

Přílohy
4gfcz.jpg
4gfcz.jpg (335.57 KiB) Zobrazeno 7788 krát
romanm

Příspěvekod paja » 23.07.2014 19:14

romanm píše:A máš možnost nějak ovlivnit kvalitu materiálu z Mladče, pokud bys měl dostatek poznatků?

Ahoj. Pan Přindiš z Mladce je sympaticky clovek, urcite chce delat ten nejlepsi filament na svete.
Ma to ale dve komplikace:
- netusim, jak vylepsit filament. A treba u ABS (subjektivni dojmy, rad bych znal vic nazoru): ten z mladce je ciste ABS. Ty cinske maji v sobe nejake plnivo (pekne se to projevi, kdyz to rozpustis v acetonu). Ty cinske struny maji na sobe neco, co jim umoznuje lepe klouzat (je to videt, kdyz to zahrejes na vyssi teplotu, ze se z povrchu kouri). Odhaduji, ze to ABS z Mladce bude mit lepsi mechanicke vlastnosti a lepsi slepeni vrstev. Nekdy bych to chtel zmerit. Takze radsi nez prispusobit ABS hotendu prispusobim hotend ABS. Kvuli vysledne kvalite. S PLA zkusenosti od ruznych vyrobcu nemam.
- oni maji spoustu odberatelu. A maji je proto, ze odberatelum ten material vyhovuje. Maji i lidi, co to testuji na tiskarnach. Nemuzou jim to jen tak zmenit. To by musela byt velka shoda od odberatelu. Urcite muzou vyrobit na zakazku trochu jiny material. Ale to jsme zpatky u prvni komplikace.
Takze ovlivnit by neco slo, slo by i vymenit dodavatele. Kdybych byl presvedcen, ze prodavame zmetky, tak to prestaneme prodavat. Pro JRC to je velmi okrajova zalezitost.

Mam doma dostatek ABS od Wellemana, z reprapobchodu a z Mladce. Vetsi rozdily pozoruji u ruznych hotendu, nez kdyz na konkretnim hotendu zkousim ty tri materialy. Ale delam z ABS. Mozna je to u PLA jine.
  • 0

paja

Příspěvekod Rebel » 23.07.2014 22:50

S p. Prindisem jsem dost aktivne komunikoval a zadne velke zmeny ocekavat v podstate nemuzem. Je to presne tim, ze ma sve stabilni odberatele. Mladecsky filament se tiskne lepe v uzavrene komore a co jsem tak pochopil, tak i hlavni odberatele provozuji, ci prodavaji kommercni tiskarny. Tzn. je potreba se prizpusobit. Mam k Mladci a jejich ABS dost vyhrad a ty jsou bohuzel z meho pohledu zasadni a proto ho nepouzivam. Uz jsem to nekde popisoval nekolikrat a znovu to ted psat nebudu.
Docela dost zasadni prinosne informace se daji pochopit ze zaznamu prednasky pana Dolecka z Parzlichu, kterou mel na 3Dexpu v Praze. Dost pekna rec objasnujici spoustu polemik a vysvetlujici zasadni vlastnosti filamentu.

Tedy jednoduse receno, da se tisknout temer uplne ze vseho, i ze struny do sekacky, ale ne na vsem a za stejnych podminek.

Co se tyce hlavni vyhrady, kterou mam k Mladecskemu ABS, tak pokud mam tisknout neco vetsiho, aby se mi to totalne smrstovanim materialu nezhroutilo a nepopraskalo, musim tisknout na co nejnizssi teplote a pomerne malych rychlostech. Takze pokud by mi stacil tisk do 60mm/s tak ok, ale to me treba nestaci :)

A to je prave rozdil mezi materialem pro kommercni tiskarnu a pozadavkem na material pro pro RepRapisty. Kommercni tiskarny maji umyslne omezeny tiskove rychlosti, pouzivaji z bezpecnostnich duvodu nizko ohrevove beby, odladene hotendy pro dany typ filamentu atd, atd.....
  • 0

Rebel

Příspěvekod lsl » 24.07.2014 21:23

Jeden pokus tisku psí známky: PLA 3DF, slicer Cura, vyplň 15%, rychlost 90mm/s vše (kromě první vrstvy), tryska 0.3, vrstva 0.15mm.
  • 0

Přílohy
WP_20140724_20_15_25_Pro.jpg
WP_20140724_20_15_25_Pro.jpg (314.37 KiB) Zobrazeno 7746 krát
lsl

Příspěvekod Rebel » 24.07.2014 23:34

A hotend je celokov ci peek, popripade vyrobce? Vypada to velice dobre.
  • 0

Rebel

Příspěvekod lsl » 24.07.2014 23:50

Hotend je od DS, s kterým jsem původně PLA tisknout neuměl. Po pár úpravách (viz několik postu výše) tiskne i PLA jak hodinky.
  • 0

lsl

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná problematika tisku