romanm napsal:Já se obávám že to bude materiálem, protože i s celokovem jsme předtím tiskli nějaké vysoké stojánky na mobil z PLA od 3Dfactories a v pohodě. Právě díky tomu se pak kupoval další PLA materiál, protože to krásně teklo a tisklo, oproti ABS až moc snadno.
Bohužel 3DF jedou hlavně 1,75 a ve 3mm neměli zrovna to co jsme potřebovali, takže jsme teď kupovali z netu, což byla asi chyba.
Ikdyž je fakt, že ten vzorek od 3DF byl čirý, takže uvažuju tam zajet a vzít vzorky obarveného, jestli půjde taky tak snadno a nebo jestli to dělá barvivo.
Každopádně z JRC už brát PLA nebudeme, resp. žádný označený jako PLA-D.
Ahoj, ja jsem ten clovek, co ma na svedomi prodej strun v JRC. Struny jsou z Plasty Mladec. Uz vyrobce lepim i na civky. Na webu nemame polozku "vyrobce", mozna bych to mel dopsat do popisu produktu.
To co popisujes dobre znam. Nez jsme zacali prodavat, koupil jsem nejaky filament na linuxdays, a pak od nc-computers. PLA od nc-computers delalo presne toto. Tak jsem na PLA zanevrel a jel jen ABS. Kupoval jsem od Penty trochu drazsi velleman. A pak od reprapobchodu. A co mne stvalo bylo - dodaci doby, platebni metody, nepouzitelne danove doklady (neplatce DPH), spatne namotani na civce, ... Proto jsem ukecal vedeni a zacali jsme struny prodavat. Ze zkusenosti s temi materialy co jsem nakoupil - jsou si vsechny hodne podobne. A problemy nejsou v materialech.
Nafasoval jsem trysku (tim myslim celou cast vcetne chlazeni) od prusi na linuxexpo. Ta byla nejhorsi. Pak jsem si koupil trysku od e3d-online. A zkusil opet PLA. Bylo to o dost lepsi. Ale taky to obcas udelalo ten valecek co se nehnul. Ted jsem objednal a po 14 ti dnech dostal trysku z reprapobchodu. Akorat nema stejne uchyceni, takze si musim vytisknout novy drzak extruderu, nez ji otestuju. Urcite zalezi na trysce. Nejvic mne stve - ze kamarad ma stejnou trysku z e3donline (proto jsem ji koupil), a takoveto problemy nema. Ted mi to zacalo delat i ABS - neudela valecek ale asi se natavi nekde hodne vysoko. Takze po vytisteni a vychladnuti, kdyz pustim dalsi tisk, tak se to casem pri pomalem tisku nekde zbrzdi, az to podavac neda a vykroji si tam obloucek a nepodava.
Pochopitelne jsem zkousel vsechny tri materialy co mam doma (velleman,reprapobchod i mladec). Neni to materialem. Takze mam zatim tyto teorie:
a/ problem je v trysce, kde se casem neco nalepuje vyse nez je zdravo
b/ zmenil jsem casem nastaveni sliceru. Hodne kolem retrakce a jeji rychlosti a rychlosti tisku.
c/ problem je v podavaci struny - v aktualnim extruderu mam sroub s podomacky vyrezanymi zarezy.
Az budes mit PLA od jineho vyrobce nez plasty mladec, tak jsem prosim napis, jestli je to v materialu. Stejne jako ja jsem napsal na jine forum, ze problem nebyl asi v PLA z nccomputers. Az to poladis, zkus to s obema materialy.
Protoze ja se o struny v JRC opravdu nestaram proto, abychom vydelali na prodeji smejdu. Naopak, zacali jsme to prodavat, protoze jsem nemohl koupit kvalitni struny za prijatelnou cenu a na regulerni danovy doklad.
Pripadne mi posli na
it@jrc.cz stl-ko toho co tisknes a ja to zkusim vytisknout taky. Jestli je to matrosem.