dobre že ste oživili toto vlákno po čase.lebo asi taký dlhý čas používam Rebelmod aj E3D naraz.nejaký čas som ich mal dokonca v dual HE jeden vedľa druhého.mali spoločný chladič, zvyšok bol relatívne nedotknutý originál.teraz už dlho Rebelmod 3.2 a E3D novšej verzie s termistorom v kapsuli (výborná vec).oba boli prvý rok vo verzii hybrid/v6lite, potom som ale úplne zavrhol PLA a prešiel na celokov.trysky aj heatbrake kupujem vždy originálne, bloky si vyrábam sám lebo chcem meďené.tlačová hlava je navrhnutá pre rýchlu a jednotlivú výmenu HE.niečo podobné ako "print core" do ultimakera, takže sa mi s tým jednoducho zabáva a často to aj robím.aj keď už menej ako kedysi.to je jedno
k veci:
základný a hlavný rozdiel medzi E3D a Rebelmod je o dosť vyššia meltzóna pri E3D.dokonca o polovicu väčšia voči Rebelmod.to neni vôbec zanedbateľné.výhoda väčšej meltzóny sa prejaví pri tlači veľmi vysokými rýchlosťami, ktoré aj tak 90% ľudí nevyužíva.vždy je k dispozicií viac nataveného materiálu.nevýhoda je menšia "kontrola" nad roztopeným materiálom.tryska viac tečie, sú potrebné väčšie retrakcie.preto mi príde, že dôvod väčšej meltzóny na E3D je zachovanie univerzálnosti na úkor 3mm filamentu, ktoré tak vysokú meltzónu uvítajú.preto veľa nataveného plastu vnútri E3D vidím ako miernu nevýhodu.
je teda ťažko sa rozhodnúť podľa tohto parametra.
cez trysku E3D pretlačíte plast o niečo jednoduchšie.je to aj z titulu dlhej meltzóny, ale aj skutočne veľmi dobrého vnútorného spracovania a tvaru originálnej E3D trysky.hovoriť si môže kto chce čo chce, kvalita vnútorného vyhotovenia a vôbec vnútorný tvar čínskej trysky a originálnej je podstatne rozdielny a cena oboch trysiek je teda adekvátna.rozdiel sa môže a nemusí prejaviť.zase sa bavíme o bežnej tlači pri normálnej rýchlosti a bežnom materiáli.
tryska Rebelmod tiež prešla dlhou evolúciou, pár verzií som už zažil aj ja.tuším že u Dana sa na veľkosť meltzóny pre 3mm až taký prízvuk nekladie.tu sa dá len súhlasiť v kontexte s jeho filozofiou.nechce ovládnuť galaxiu a tých pár 3mm tlačiarní si iste poradí aj bez Rebelmodu.miesto rovnej plošky je na spoj s heatbrake použitý kužel.treba dávať pozor na dobré zlícovanie aby HE fungoval ako má.riešenie mi príde "tesnejšie" ako E3D ale menej blbuvzdorné.aj keď to je diskutabilné, pretože aj styčné plošky na E3D stačí len poškrabať a môžu sa vyhodiť.na tryske najlepšie vidíme celkový charakter hotendu.
E3D v6 full je vyleštená a drahá, snažiaca sa o uplatnenie pri každom priemere filamentu a v každom stroji
Rebelmod je zase dobrý robotník za rozumné peniaze.oproti väčšine čínskych je to stále tryska
solídneho vyhotovenia a vyborná v pomere cena/kvalita.
posledného pol roka mám na tlačiarni nahodené oba Rebelmody celokov 3.2, pretože som robil RC tank.tam sa neni kde ponáhľať.retrakcie sú krajšie aj keď s tryskou 0,3mm musím tlačiť cez bowden veľmi pomaly, tryska kladie veľký odpor.0,4mm ide ako po masle ale je to normálne, pretože mám polmetrový bowden a rozdiel priemeru tých trysiek je 25%
šiel som ASA, PET(G), TPE88, ABS, PMMA.dlhé 16-20 hodinové tisky.TPE88 som mal založené v tlačiarni 2 týždňe a vyslovene som si ho užíval aj s bowdenom.najdlhšie som s ním šiel 16 hodín vkuse plnú podložku pneumatík.
Rebelmod ani za polovičnú cenu voči E3D nesklamal a naďalej sa nemôžem vzdať ani jedného z nich.
ako hovorím.cena je zhruba 1:2
stojí vysoký prietok plastu, termistor v kapsuli a široké spektrum trysiek (často veľmi drahých a skvelých) od E3D za to?
ťažko identifikovať 2 výtlačky z rovnakej tlačiarne kde je jeden od E3D a jeden od Rebela.
takže je na vás či sa budete voziť v dízlovej oktávii v kombíku, alebo v tučnom mercedese.
oba vás odvezú spolahľivo na miesto.